Geologi och film

I Geologiskt forums septembernummer (nr 79) 2013 publicerade hjältegeologerna Erik Sturkell, Axel Sjöqvist, Lennart Björklund och Andreas Johnson en artikel om geologer i film. På denna webbsida kommer Geologiska Föreningen och Geologiskt forum att upplåta en plats för fortsatta recensioner av ”geologfilmer”, med mera. Arbetet samordnas av artikelförfattarna - i samverkan med föreningens webbmaster. Håll till godo kära filmentusiaster!

Hur blir geologer beskrivna i filmer? Har geologen någon gång huvudrollen i en film? Är geologen hjälten eller skurken? Eller förekommer denne endast i biroller, där han eller hon kliver in på kontoret och säger “borra här” och sedan lämnar scenen?

Att geologer i huvudsak är goda betvivlar vi inte och 83 år av filmgeologer styrker oss i denna
uppfattning. Den ökande trenden med filmgeologer är parallell med det globala samhällets ökande
beroende av naturresurser och hot från miljöförändringar och naturkatastrofer. Vår kristallkula
förutsäger därför fler hjältemodiga filmgeologer, med eller utan rutig skjorta, i dramatiska situationer
både på och utanför jordklotet. Filmgeolog: ett framtidsyrke!