Hallå där! Här är en intervju med föreningens nye skattmästare.

Jan Ove Ebbestad, Geologiska Föreningens skattmästare 2012–2013.

Vem är du och vad gör du?

Intervjun är från Geologiskt forum nr 73 (mars, 2012).

Vad har du för yrkesbakgrund?
Jag studerade trilobiter som masterstudent vid
Paleontologiska museet i Oslo. Efter det var jag doktorand vid Uppsala universitet fram till 1994. Sen följde två år som så kallad “post doc” vid Laurentian University, Canada. Tillbaka i Sverige blev jag forskar-assistent vid Uppsala universitet innan jobbet vid Evolutionsmuseet dök upp.

Vad gör du i din roll på Evolutionsmuseet? Vad har du för spännande projekt på gång?
Vid Evolutionsmuseet ansvarar jag för de fossila samlingarna och museiverksamheten kring dessa. Detta riktar sig både mot forskare och vanlig publik. Min egen forskning präglas just nu av djupborrningar i Siljan, kambriska lager i norra Norge och annat smått och gott.

Varför valde du en gång i tiden att läsa geologi/paleontologi?
Tidigt fascinerades jag av naturen och speciellt urtidens djurliv. Jag bestämde mig redan vid sex års ålder att jag ville bli paleontolog.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få hålla på med fossil hela dagen!

Vad gör du på din fritid? (Var bor du? familj? barn? hobby?) Jag bor i stadsdelen Gottsunda med min fru och två barn. Här är det nära till friluftsområden, vilket är skönt. Fritiden fylls annars mest av barnens många aktiviteter.

Vad bidrar du med som skattmästare?
Min roll är i stora drag att vara kassör och hålla ord-ning på finans och räkenskaper samt medlemsregistret.

Vilket är ditt geologiska favoritresemål?
Siljanområdet är närt och kärt, men också arktiska områden – där de fossila lagren inte är täckta av växtlighet!